Ara
Ara
Close this search box.

Sıkça Sorulan Sorular

Merak ettiğiniz birçok bilgi burada bulunmaktadır. Ayrıca merak ettiklerinizi aşağıdaki bize ulaşın bölümünden bize iletebilirsiniz.

Aday Öğrenci

Eczacılık, hastalıkların teşhis ve tedavisi ile hastalıklardan korunmada kullanılan doğal ve sentetik kaynaklı ilaç hammaddelerinden farklı tipte ilaçların hazırlanması ve hastaya sunulması; ilaç üzerinde gerekli analizlerin yapılması; ilaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğinin sağlanması ve ilacın kullanımına bağlı sorunlar hakkında hastaların bilgilendirilmesi ve çıkan sorunların bildiriminin yapılmasına ilişkin faaliyetleri yürüten multidisipliner bilim dalıdır.

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik’teki tanıma göre eczacının görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir.

  1. Hastalıkların teşhis ve tedavisi ile hastalıklardan korunmada kullanılan tabii ve sentetik kaynaklı ilaç hammaddelerinin elde edilmesini ve bu hammaddelerden değişik farmasötik tipte ilaçların hazırlanmasını ve hastaya sunulmasını sağlar.
  2. İlacın analizlerini yapar.
  3. İlacın farmakolojik etkisinin devamlılığı ile emniyeti, etkililiği ve maliyeti bakımından gözetimini sağlar.
  4. İlaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğini sağlar.
  5. İlaç kullanımına bağlı sorunlar hakkında hastaları bilgilendirir ve çıkan sorunların bildiriminin yapılmasına ilişkin faaliyetleri yürütür.
  6. Kozmetik imalathanesi, ilaç AR-GE merkezi, ecza deposu gibi müesseseleri açabilir veya bu tür resmî ya da özel müesseselerde mesul müdürlük yapabilir.

Eczacılık Fakültesi mezunları; serbest eczanede çalışmanın yanı sıra kamu ve özel hastane eczanelerinde, ilaç endüstrisinde, kozmetik sanayinde, ecza depolarında, akademik eczacı olarak eczacılık fakültelerinde, AR-GE merkezlerinde, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gibi kamu kurumlarında, analiz laboratuvarlarında, ilaç ve zehir merkezlerinde, uzman eczacı olarak hastanelerde klinik eczacılık ve fitofarmasi alanlarında olmak üzere pek çok farklı alanda çalışma olanağına sahiptir.

Eczacılık; 5 (beş) yıllık teorik ve uygulama derslerinin yanı sıra yoğun staj programlarından oluşan bir eğitimdir. Gerekli AKTS’yi tamamlayan öğrencilere “Eczacılık Fakültesi Lisans Diploması” verilir.

Fakülte; Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü ve Eczacılık Teknolojisi olmak üzere 3 (üç) bölüm ve bu bölümlerin altında anabilim dallarından oluşmaktadır.

Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü; Analitik Kimya Anabilim Dalı, Biyokimya Anabilim Dalı, Eczacılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı ve Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan oluşmaktadır.

Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü; Eczacılık İşletmeciliği Anabilim Dalı, Farmakognozi Anabilim Dalı, Farmakoloji Anabilim Dalı, Farmasötik Botanik Anabilim Dalı, Farmasötik Kimya Anabilim Dalı, Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı ve Klinik Eczacılık Anabilim Dalı’ndan oluşmaktadır.

Eczacılık Teknolojisi Bölümü ise; Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı’ndan oluşmaktadır.

Eczacılık Fakültesi’nde alınan eğitimler ile en az 300 AKTS’nin tamamlanmasının yanı sıra zorunlu stajların tamamlanması sonucunda öğrenciler mezuniyet projesi hazırlayarak mezun olurlar.”

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden lisans diploması alabilmek için öğrencilerin ilgili yönerge hükümlerine göre düzenlenen stajlarını başarıyla tamamlamış olmaları zorunludur. Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin kamuya açık bir eczanede ya da hastanede bir eczacının denetiminde, ilaç üretim tesisi, tıbbi malzeme üretim tesisi, kozmetik imalathanesi ve/veya bu üretim alanlarıyla ilgili AR-GE merkezlerinde staj yapmaları gerekir.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi olarak; öğrencilerimizin alması zorunlu derslerinin yanı sıra ilgi alanlarına yönelik olarak tercih edebileceği meslek ile ilgili pek çok seçmeli ders bulunmaktadır.

Fakültemize yeni gelen öğrencilerimize beyaz önlüklerini giydirmek amacıyla tören düzenlenmektedir. Bunun yanı sıra 14 Mayıs Eczacılık Bayramı, Eczacılık Yemin Töreni ve Mezuniyet Kutlamaları her yıl yapılan etkinliklerimizdendir. Ayrıca Fakültemizde ERUPSA öğrenci topluluğu aktif şekilde etkinlikler düzenlemekte ve öğrencilerimizin ders dışı faaliyetlere katılmasına olanak sunmaktadır.

Yeni Öğrenci

Öncelikle, www.ebyu.edu.tr ana sayfasında Duyurular bölümünde yayınlanan konuyla ilgili olan duyuru metnini ve metinde yer alan “Kayıt Kılavuzunu” dikkatlice inceleyeniz. Bu kılavuzda kayıt yeri, kayıt tarihleri ve kesin kayıt için gerekli belgelerin neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca öğrenim ücreti yatırması gereken öğrenciler öğrenim ücreti miktarları ile yatıracakları bankayla ilgili bilgilere “Kayıt Kılavuzundan” ulaşabilirler.

ÖSYM merkezince yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından Üniversitemiz internet sayfasında yer alan “Duyurular” bölümü altında kayıt yaptıracak olan öğrenciler için gerekli bilgilerin yer aldığı bir duyuru metni ve “Kayıt Kılavuzu” yayınlanacaktır.

  • Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
  • 6 adet ( 4,5 cm x 6 cm boyutunda) vesikalık fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi (Noter onayına gerek yoktur.)
  • E kayıt yapan öğrencilerin kayıt belgeleri
  • Yerleştirme sonuç belgesi

Üniversitemize kesin kayıt yaptıracak olan öğrencilerin, öğrenci numaralarını öğrenebilmeleri için gerekli internet adresi, www.ebyu.edu.tr ana sayfasında Duyurular bölümünde yayınlanan kayıt duyurusu ve “Kayıt Kılavuzu” içerisinde mevcuttur. Ayrıca www.ebyu.edu.tr adresinde İdari Birimler/Daire Başkanlıkları altında yer alan “Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı” internet sayfasındaki “Öğrenci Bilgi Sistemi” bağlantısını kullanarak da öğrenci numaranızı öğrenebilirsiniz.

Üniversitemiz internet sayfasında yer alan “Akademik Takvim” bağlantısını kullanarak, derslerinizin ne zaman başladığı, ne zaman biteceği, yarıyıl sonu sınavlarınızın ne zaman yapılacağına dair bilgilere erişebilirsiniz.

Belirtilen tarihlerde kesin kaydınızı yaptırmamanız halinde kayıtla ilgili hiçbir hak talep edemezsiniz.

Belirtilen tarihlerde kesin kaydınızı yaptırmamanız halinde kayıtla ilgili hiçbir hak talep edemezsiniz.

ÖSYS tarafından bildirilen kayıt belgeleri dışında belge istenebilir. Bu belgeler Üniversitemiz internet sayfasında Duyurular bölümünde yer alan kayıt duyurusundaki “Kayıt Kılavuzunda” yayınlanmıştır.

Lise diplomanızı kaybettiğinize ilişkin, mezun olduğunuz ortaöğretim kurumuna başvurarak diplomanız yerine alacağınız diplomanızı kaybettiğinizi gösteren resmi belge ile Üniversitemize kaydınızı yaptırabilirsiniz.

Nüfus cüzdanı fotokopisinin aslı ile birlikte başvurmanız halinde onay gerekmemektedir.

Ünversitemizde öğrenci otomasyon sistemine obs.ebyu.edu.tr adresinden ulaşılabilir. Kullanıcı adınız öğrenci numaranızdır. Şifreniz ise  T.C. kimlik numaranızın ilk 5 hanesidir. Gerekli durumlarda e-Devlet ile sisteme giriş yapabilirsiniz. İlk girişte sistem sizden yeni bir şifre belirlemenizi talep edecektir.

Otomasyon şifreniz ve öğrenci numaranız ile portal.ebyu.edu.tr adresine giriş yapın. Menüden wireless işlemleri seçeneğini seçerek yeni şifrenizin oluşturabilirsiniz.Üniversitemizde EBYU WİFİ ağına bağlandığınızda cihazınızda giriş yapın ekranı çıkacaktır. Bu ekranda kullanıcı adı kısmına okulnumaranız@erzincan.edu.tr ve şifre kısmına EBYU Portalda belirlediğiniz şifreyi girerek ağa bağlanabilirsiniz.

portal.ebyu.edu.tr adresine öğrenci numaranız ve otomasyon şifreniz ile giriş yapın. Menüden B.İ.D. Başkanlığı seçeneğinden kurumsal e posta adresini açın gelen ekranda kurumsal e-Posta  adresinizi öğrenmek için tıklayınız butonuna tıklayarak e-Posta bilgilerinizi görebilirsiniz. 

Evet kurumsal e-Posta adresinize bağlı Office 365 lisansınız vardır. Öğrencilik süreniz boyunca Office 365 hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

Öğrenci İşleri

Her yarıyıl başında, akademik takvimde belirlenen süreler içinde kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Bu süre içinde kaydınızı yenilemezseniz o yarıyıl da derslere giremezsiniz ve bu süre öğrenim sürenizden sayılır. Ayrıca, sadece öğrenim ücretinizi ve katkı payını yatırmanız kaydınızın yenilendiği anlamına gelmez; ders kaydını da mutlaka yaptırmak zorundasınız.

Akademik takvimde belirtilen sürelerde kaydını yaptıramayan öğrenciler, mazeretlerine ilişkin başvurularını, öğrenim gördükleri ilgili birime yarıyılın ilk dört haftası içinde yapmalıdırlar. Mazereti ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öğrenciler ise kayıt yenileme işlemlerini kabul tarihinden sonraki ilk beş iş günü içinde tamamlamak zorundadırlar.

Kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda derslere giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar. İzleyen yarıyılda ise kaydını yenilediği takdirde öğrencilik hakları devam eder.

Evet, kayıt yenileme sırasında öncelikle alttan başarısız ve devamsız olduğunuz derslerin alınması gerekmektedir. Sistem sadece devamsızlık ve başarısız olduğunuz dersleri otomatik olarak eklemektedir. İlk kez alınacak dersleri siz kendiniz isterseniz seçebilirsiniz.

Evet vardır. Öğrenciler, başarılı olamadıkları derslerle birlikte alt yarıyıllardan alamadıkları tüm dersleri almak koşuluyla bulundukları yarıyıldan ders alabilirler. Ders kaydında öğrenci genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) ortalaması 3’ün altında ise 42, üstünde ise 45 ACTS’lik ders alabilirler.

Başarı baraj notu en az 2,00’dır. En son hesaplanan GANO’su ile bir önceki GANO’su 2,00’ın altında olan öğrenci, başarısız duruma düşer. Başarısız öğrenci, üst yarıyıllardan ders alamaz; daha önceki yarıyıllara ait başarısız ve devamsız olduğu derslerini alır.

Akademik danışmanın olumlu görüşüyle önceki yarıyıldan aldığı derslerin tümünden başarılı olan ve genel not ortalaması 3.00 ve üzerinde olması durumunda öğrenci, bir yarıyılda alınmasına müsaade edilen toplam azami kredi miktarını aşmayacak şekilde üst yarıyıldan ders veya dersler alabilir.

Bu konuda birçok olasılık olabilir, örneğin ders kaydınızı yapmamış olabilirsiniz, ilgili dersi bir başka şubede alıyor olabilirsiniz. En kısa zamanda durumunuzu ilgili birim öğrenci işlerine bildirerek probleminizi çözebilirsiniz.

Öğrenci kayıt yaptırdığı dersin en az % 80’ine devam etmek zorundadır

Mazereti nedeniyle ara sınava katılamayan öğrenciler, mazeretinin bitiminden itibaren en geç beş iş günü içerisinde durumunu belgeleyerek dekanlığa başvurmalıdırlar.

Not olarak en son sınavdan aldığınız not geçerlidir, yani daha önce DC olan bir dersiniz FF’e düşebilir.

Öğrenci bir sınavın veya yarıyıl içi çalışmasının sonucuna, ilan tarihinden itibaren en geç beş iş günü içinde itiraz edebilir. İtiraz kayıtlı olunan akademik birim öğrenci işlerine yapılır.

Ders muafiyeti için eğitim-öğretim yılının başlamasından itibaren en geç on beş gün içinde başvuruda bulunmak zorundasınız.

Ders muafiyetiniz için, daha önce eğitim-öğretim görmüş olduğunuz yükseköğretim kurumundan almış olduğunuz; Transkript (Başarı Durum Belgesi veya Not Döküm Belgesi) ve Ders İçerikleri (almış olduğunuz derslerin içeriklerini gösterir bir doküman) ile birlikte muaf olmak istediğinizi belirten bir dilekçe ile dekanlığa başvurmalısınız.

Öğrencilerin ders muafiyet talebinde ders sayısıyla ilgili bir sınırlama yoktur.

Öğrenci Değişim Programları

Eczacılık fakültelerinde eğitim görmekte olan öğrenciler çift anadal programlarına başvuramazlar.

Eczacılık fakültelerinde eğitim görmekte olan öğrenciler  yan dal programlarına başvuramazlar.

Farabi Değişim Programı ile ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Farabi Değişim Programı

Mevlana Değişim Programı ile ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Mevlana Değişim Programı

ERASMUS Değişim Programı ile ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Erasmus Değişim Programı

 

 

Mezuniyet

EBYÜ ECZACILIK FAKÜLTESİ MEZUN ÖĞRENCİ İLİŞİK KESME İŞLEMLERİ

geçici mezuniyet belgesi, diploma, diploma eki yalnızca hak sahiplerinin kendilerine ya da noter onaylı vekaletnamelerini ibraz eden vekillerine teslim edilir.

Üniversitemize bağlı akademik birimlerde bir eğitim-öğretim programında almak zorunda oldukları bütün dersleri, uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarıyla tamamlayan ve GANO’su en az 2,00 olan öğrenciler mezuniyet hakkı elde ederler.

Kayıtlı olduğunuz ön lisans ve lisans eğitim-öğretim programlarının tüm gereklerini (staj, proje, uygulama vb.) başarı ile tamamladığınızda; GANO’su 2.00 veya daha yüksek olmak koşuluyla mezuniyete hak kazabilirsiniz.

GANO su 2.00’nin altında olan öğrenciler mezun olamazlar.

GANO; öğrencinin aldığı her dersin en son başarı notunun kredisi ile çarpılıp, bulunan değerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Bu not mezuniyet durumunda öğrencinin diploma başarı notu yerine geçer.

Eğitim süresi dört yıl ve üzerinde olan fakültelerde ilk iki yılı başarı ile tamamlayanlara fakülteden ayrılmaları durumunda ön lisans diploması verilir.

Öğrencinin mezuniyet tarihi, başarılı olduğu son sınavın yapıldığı tarihtir. Ancak, bu tarihe kadar staj, bitirme ödevi, bitirme projesi, bitirme tezi, diploma çalışması, arazi çalışması ve benzeri sebeplerle mezun olamayan öğrenciler, tamamladıkları bu çalışmalarının kabul edildiği tarihte mezun olurlar.

Geçici Mezuniyet Belgesini kaybedenler, ulusal bir gazeteye verilmiş bir gazete ilanı ve dilekçeyle başvurmaları halinde, başvuru esnasında diploması hazırlanmışsa diploması, diploması hazırlanmamışsa kendisine kaybettiğine dair belge verilecektir.

Diplomanızın hazır olup olmadığını, mezun olduğunuz akademik birim öğrenci işlerini arayarak öğrenebilirsiniz.

Kayıtlı olduğunuz akademik birim öğrenci işlerine başvurmanız gerekmektedir.

Öğrenci, kayıtlı olduğu akademik birimden alacağı ilişik kesme belgesini ilgili birimlere onaylattıktan sonra kayıtlı olduğu akademik birime vermek zorundadır. Eğer, öğrenci geçici mezuniyet belgesi almışsa geçici mezuniyet belgesinin aslını ve öğrenci kimlik kartını da kayıtlı olduğu akademik birim öğrenci işlerine teslim etmelidir.

Diplomanızı şahsen teslim alamadığınız durumlarda noter huzurunda vekâlet verdiğiniz vekilinizde sizin adınıza mezun olduğunuz akademik birim öğrenci işlerinden teslim alabilir.

Üniversite diplomanız ile birlikte tüm evraklarınızı, mezun olduğunuz akademik birim öğrenci işlerinden teslim alabilirsiniz.

Bizimle İletişime Geç